Националният фолклорен фестивал „Леденика“, който се превръща в една от емблемите на Враца, за първи път тази година ще се проведе под егидата на ЮНЕСКО. През двата дни на проявата - 24 и 25 юни, на поляните пред пещерата „Леденика“ ще се съберат хиляди участници и гости, като само самодейните състави са над 50. За всички желаещи да го посетят е осигурен безплатен транспорт от Община Враца. От администрацията съобщават, че превозните средства на „Тролейбусен транспорт“ ще обслужват както линиите от града до местността Леденика, така и вътрешните линии на събора.
На 24 юни (събота), превозните средства от Враца до м. Леденика ще се движат на всеки кръгъл час, от спирката на пл. „Македония“, в интервала от 7:00 до 21:00 часа. В обратната посока (м. Леденика – Враца), извозването на посетителите ще е отново на кръгъл час, в интервала от 8:00 до 23:00 часа.
През втория фестивален ден ще е най-важното събитие от фестивала – Северняшката сватба. Стотици гости ще седнат на месалите, осигурени от Община Враца, за да се почерпят и да станат свидетели на венчавката на врачаните Виктория и Николай. На тържеството ще се допускат само облечени в национални носии хора, предупредиха организаторите. На сватбената гощавка ще пее Славка Калчева, а след нея веселбата ще продължи с концерт на „Виво Монтана“.
Във втория ден от фестивала, когато ще се проведе възстановка на Северняшката сватба, общественият транспорт от Враца ще тръгва в 7:00 часа и ще извозва пътници до м. Леденика до 12:00 часа. В обратната посока транспорт ще има до 16:00 часа. И за двата дни е осигурен е превозът от Горна лифтова станция до м. Леденика и обратно, уточняват още от Община Враца.