Германо-българска индустриално-търговска камара (ГБИТК) ще проведе германо-български икономически форум на тема "Nearshoring and diversification back to EU" на 29 юни (четвъртък) в Международен конгресен център Бургас. Това съобщиха от камарата. БТА е медиен партньор. 
Целта на събитието е България да бъде позиционирана като атрактивна дестинация за правене на бизнес и да се разширят двустранните българо-германски икономически отношения, уточняват от ГБИТК.
Сравнително късите географски разстояния, работата в една или няколко близки часови зони, както и хармонизираното законодателство са предимства на държавите членки на ЕС от Централна и Югоизточна Европа за т. нар. nearshoring (ниършоринг - изнасяне на процеси, производства и услуги в близки в географско и културно отношение страни). В този международен и европейски контекст България може да се възползва от процеса на скъсяване на веригите, като е важно страната ни да покаже потенциала си за увеличаване на присъствието си в европейските вериги на доставки. На събитието ще бъде показан и опитът на големи германски компании, които развиват успешно дейност у нас, допълват от камарата.
Сред почетните гости на събитието се очаква да бъдат заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова, посланикът на Федерална република Германия в България Ирене Мария Планк, президентът на ГБИТК Тим Курт, както и други високопоставени представители на политиката и бизнеса. Патрон на събитието е кметът на Бургас Димитър Николов.
Форумът ще засегне и аспекти, свързани с развитието на технологиите и иновациите. Ще бъде представена настоящата ситуация, ще бъдат обсъдени примери за най-добри практики и бъдещи тенденции, както и възможности за създаване на пространство за нови трансгранични бизнес контакти с германски, български и европейски фирми и насърчаване трансфера на знания и информация.
Регистрацията е безплатна и може да бъде направена тук.