Учителят по приложна математика и физика Теодосий Теодосиев ще гостува в Бургас на 27 юни. Той ще изнесе лекция "Бъдеще за децата ни - как децата ни да бъдат в елита на света". Срещата ще се проведе в Центъра за съвременно изкуство и библиотека, съобщи пресцентърът на местната община.
По-рано в същия ден Теодосиев ще се срещне с възпитаници на Английската езикова гимназия "Гео Милев".
Инициативата е на Явор Русинов от сдружение “Вечните принципи зад успеха” и е подкрепена от Община Бургас.
БТА припомня, че през 2021 година по покана на кмета на Бургас Димитър Николов в морския град се проведе лагер-школа по физика в Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, която събра ученици от гимназии от София, Варна, Бургас, Казанлък, Велико Търново, Сливен, Благоевград и др., както и от Англия, Франция, Белгия и Австрия. 
Теодосий Теодосиев е един от изявените и признати учители по физика в България повече от 40 години. Ръководи специализирана школа по приложна математика и физика. За нуждите на школата е създал база за експериментални задачи по физика. Автор е на учебници и стотици научни статии по физика. В школата, създадена от Теодосиев в Казанлък, се обучават ученици, които печелят медали по физика от международни олимпиади. Възпитаниците му постигат високи резултати благодарение на специалния му подход при обучение чрез създаване на експериментални задачи по физика.
Учениците на Теодосий Теодосиев са носители на златни медали, спечелени за България от международни олимпиади по физика. Те работят като изследователи в различни научни области - наблюдение на молекулните движения, изследвания на черни дупки и гравитационните вълни, произведени от тях, производството и изследванията с лазерна техника, производство на камери за НАСА.