Историята на България се прави от учители, трябва всеки ден да си припомняме това. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков се обърна към учителите по време на връчването на наградите "Стоян Михайловски", присъждани от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа". Отличията се дават за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).
Проф. Цоков цитира думите на Георги Марков - "Ако историята на другите народи се прави на щиковете на пълководците, то историята на България се прави от учители".
"Днес чух няколко важни думи. От една страна "доверие", от друга страна - "подкрепа", от трета страна - "творчество". Ако тези думи се включат в по-голяма степен в българското образование и в нашата ежедневна работа в университетите, училищата и детските градини, мисля, че образованието ни ще бъде по-добро и бъдещето на България ще бъде по-добро", каза министър Галин Цоков.
Той връчи награда "Стоян Михайловски" на Петя Гочева, главен учител по история и география в Средното училище "Васил Левски" в Русе с изучаване на китайски и японски език. Тя използва иновативни и нетрадиционни методи на преподаване, а нейните ученици показват отлични резултати на олимпиадите по история и география, и икономика.