Община Враца ще засили обработката на площите срещу комари, съобщиха за БТА от общинска администрация. „Последното пръскане беше в началото на седмицата, но се вижда, че популацията на насекомите е много голяма, затова засилваме обработката“, коментираха от администрацията след въпрос от БТА. По информация от общината от началото на топлия сезон два пъти е пръскано срещу комари.
От летящите насекоми се оплакват жителите на всички населени места в областта, като ситуацията е особено тежка в крайдунавските общини. От Община Козлодуй информираха, че още през април е извършена обработка срещу ларвните форми на комарите. До момента са направени пет допълнителни третирания.
Във фейсбук страницата на Община Козлодуй е публикувана информация, в която се обяснява, че допълнително ситуацията се усложнява и от близостта до съседната заблатена местност на територията на Румъния, където обработка не се извършва.
„В момента третиранията се извършват ежедневно (сутрин и вечер), до петък включително, в присъствието на общински служители. Пръсканията за целия летен сезон са планирани“, се посочва още в информацията.
Постоянна обработка по землища се извършва и в Община Оряхово, като своевременна информация за това се публикува също във фейсбук страницата на администрацията. Днес е пръскано в с. Лесковец, В началото на следващата работна седмица ще се обработва землището на с.Остров, на 28 юни – на в с.Долни Вадин, а на следващия ден – с. Горни Вадин. Пръскането се извършва във времето от 4:00 до 8:00 часа сутринта.