Варненската галерия „A&G Art Meeting“ на Анна Халамян и Герхард Хорнман се включва във фестивала „Август в изкуството“ с изложба живопис „По билото“ на Калина Мавродиева. Тя бе открита от проф. Станислав Памукчиев, който отбеляза, че младата художничка е харесвана и канена в редица престижни селекции, като тази година е сред номинираните за наградата „БАЗА“. Нейният осъзнат артистичен и естетически избор вече от десет години бяга стремглаво от бутафорния визуален спектакъл на съвременната култура, от политическата и социална коректност, от визуалното зрелище, въоръжено с новите технологии и кодовете на масовата комуникация, отбеляза професорът. Той смята, че въпреки това можем да я определим като съвременен художник, ако все още имаме потребност от автентично поетично вживяване, откровение и съзерцание, ако все още сме съхранили духовен импулс, имаме носталгия към безграничното и вярваме, че изкуството се поражда в недрата на човешката природа и от светлината на душата. 
„Калина ни сближава с копнежа за Космос, при нея мидата в пясъка се превръща в събитие, среща с феномена на съществуването и неговата изначална тайна. Живописта й ни дава картина на безкрая, безвремието, обещава ни безсмъртие“, каза още Памукчиев и добави, че нейната естетика настоява, че малкото е повече и изразът трябва да носи истина като простота. По думите му в платната разпознаваме гледка от високо, от илюминатора на Бога, проникваща в паметта от времето, когато сме били летящи птици или ангели.
В изложбата „По билото“ Калина Мавродиева показва няколко серии картини, разработвани последователно през последните години. Това са върховете, които гледам от малка в Троянския Балкан - Амбарица, Купена, те са близки до мен и това ми помага емоционално да преживея картината, сподели за БТА авторката. За нея смисълът в творчеството й е търсене на истината, чистотата, същността, приближаването към природата и отговорите, които намираме в нея. Вървенето по билото не е амбиция, а по-скоро стремеж и желание колкото може да се извисяваме, да гледаме нагоре и красотата да ни кара да бъдем по-истински и по-добри, каза тя. 
Сред картините й е и „Лятото на 1994“, която е свързана с близостта между хората и за която авторката е използвала кадър от снимка със сестра си. „Исках да дам пример, че когато едно хубаво нещо е съществувало някъде, то може да се срещне и на друго място“, обясни художничката и добави, че за нея е много важно общуването и споделянето на моменти, от което би й се искало да има по-често от стоенето с телефони един до друг, защото така ще можем да изпитваме истинското щастие. 
Калина Мавродиева е родена през 1988 г. в Троян. Живее и работи в София. Завършила е живопис в Националната художествена академия и специализация в Академията за изящни изкуства „Брера“ в Милано. Представяла е работата си в самостоятелни и съвместни изложби и кураторски проекти. Носител е на Награда на колекционерите в конкурса „ESSL art award CEE“ 2015, като участва в изложбата „Diversity of Voices“ в Музея за съвременно изкуство ESSL в Австрия. През същата година по покана на кураторите Евгения Кикодзе и Антонио Джеуза е част от международната изложба „Softnorm“ в галерия „Artplay“ в Москва. Има участия в СГХГ, галерия „Credo Bonum“, Националната художествена галерия, „Капана“ в Пловдив и Музея за съвременно изкуство „Зураб Церетели“ в Тбилиси.