Събор на Светите Доростолски мъченици ще честват в неделя в Силистра, съобщиха от Доростолската епархия.
В катедралния храм "Св. св. апостоли Петър и Павел" ще бъдат отслужени съборна служба, оглавена от Доростолския митрополит Яков и молебен за доростолските мъченици. За празника, честван за седми пореден път са поканени представители на висшия клир, духовници и миряни от страната и чужбина.
Идеята за празника Събор на светите Доростолски мъченици е на Доростолската митрополия и е утвърдена с решение на Светия Синод. Чества се в третата неделя след Петдесетница. Според енциклопедия, издадена от Московската патриаршия през 1990 г., известни са имената на 21 доростолски мъченици. 
Един от тях е свети Дасий Доростолски. Негови мощи донесе по време на посещението си в България папа Йоан Павел Втори и те сега се пазят в силистренския катедрален храм.
В края на 2014 г. по проект на протосингела на епархията отец Добри Чаков в преддверието на църквата отвори врати нов параклис. Той бе изграден и изографисан по всички църковни канони, а основният стенопис бе посветен на Събора на Доростолските мъченици.