Фирми от Тракия икономическа зона отвориха по европейски проект детски кът за децата на служителите си. Центърът функционира от 2021 година и в него ежедневно се работи с деца от две до 12-годишна възраст, каза за БТА педагогът Маргарита Точева. По думите ѝ идеята е осъществена с помощта на всички инвеститори, като занималнята е безплатна за родителите.
Детският кът е разположен в TEZ Event Center. Разполага с обособена зона за следобеден сън за най-малките, кътове за педагогически ситуации и игри. Имаме зелена голяма зелена площ, а за малките и детска площадка на открито, обясни Точева. Капацитетът на центъра е 22 деца, като в него работят четирима педагози. Използват се Монтесори и Валдорфска педагогика. Децата в различните възрасти си взаимодействат и това е много полезно за тях, коментира Точева.
Удобството е, че родителите оставят децата си в близост до работните си места и по всяко време могат да влязат, да общуват с детето си и да наблюдават педагогическия процес, каза още Точева.
Целта на проекта, който е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, е да се въведе нова социална придобивка в предприятията за повишаване на удовлетвореността от труда на родителите в заетост, чрез създаване на необходимите предпоставки за полагане на пълноценни грижи към деца им.