Заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гитов връчи сертификатите на втората група от 50 медици - лекари, медицински сестри и лекарски асистенти, преминали обучение за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. Медиците преминаха обучение във Военномедицинската академия. През май бяха обучени други 50 медици.
Първият хеликоптер е на поточната линия и ще бъде доставен в България в периода от средата на декември до средата на януари следващата година, каза проф. Гетов. Останалите машини ще бъдат доставени по график, а вторият хеликоптер ще бъде в България до края на юни следващата година. Останалите четири хеликоптера ще бъдат доставени в страната ни поетапно, до края на 2026 г.
Работи се по хеликоптерните бази, а до края на месеца ще започне да пристига оборудването, допълни той. Изчакваме предаването на правото на ползване, за да можем да започнем построяването на хангарите, в които ще трябва да има помещения и за медицинските екипи. По думите му с Министерството на транспорта и съобщенията е уточнено, че в периода септември-октомври ще започне обучението на пилотите. Мнението на всички ангажирани експерти за машините е, че те са на световно ниво, посочи още той.
Засега девет болници са заявили желание за изграждане на болнични хеликоптерни площадки. Вчера беше направена първата копка на триетажен паркинг с хеликоптерна площадка върху него при болница „Св. Георги“ в Пловдив, припомни заместник-министър Гетов. Други площадки ще има в Ямбол, във Варна – при болница „Св. Марина“ и др.
В наземната база на Летище София ще има два хеликоптера, като единият винаги ще бъде в резерв, така че, ако някъде в страната хеликоптер се нуждае от ремонт, резервният ще го замести. Другата база вероятно ще е на летище „Крумово“ в Пловдив. Има дискусия за една от базите, тъй като първоначалната идея беше за летището в Долна Митрополия, но има спор с военните, тъй като трябва допълнително изграждане на подход, каза още той.
Министерството на здравеопазването ще продължи да инвестира в медиците, предстои и допълнително обучение, включително и в базата на фирмата-производител, което ще бъде в Италия.
Шестте хеликоптера са осигурени в рамките на Плана за възстановяване и устойчовст.