Музикалните шедьоври на Енио Мориконе ще бъдат представени в Разград. Под диригентската палка на маестро Левон Манукян, солистката Росица Метаниева (сопран) и Симфониета - Видин, ще поведат публиката в света на филмовата музика на големия италиански композитор на 12 юли от 19:00 ч. в театралната зала на Народно читалище „Развитие 1869“, съобщи секретарят на културната институция Виолета Антонова. 
В концерта-трибют публиката ще чуе някои от най-популярните произведения на Енио Мориконе като "Имало едно време в Америка", „Ал Капоне“, „Треска за злато“, Сицилианският клан“, „Мисията“, „Професионалистът“, „Ново кино „Парадизо“, "Октопод". По време на концертния спектакъл на мултимедиен екран ще бъдат излъчвани незабравими кадри от световните ленти. Идеята и мултимедията на концертния спектакъл е дело на Юлия Манукян. 
С концерта ще бъде поставен финал на творческия сезон на Народно читалище „Развитие 1869“, посочи Виолета Антонова. Тя припомни, че на сцената на културната институция през изминалия творчески сезон гостуваха популярни артисти от различни театрални трупи с постановки и концерти, представени пред възторжена публика. Симфониета – Видин под диригенството на Левон Манукян представиха на сцената на разградското читалище любими италиански канцонети в изпълнение на Руслан Мъйнов. Държавната опера в Бургас под диригентството отново на Левон Манукян представи на разградска сцена музикалната комедия „Реформаторът“. На сцената на културната институция прозвуча и "Мюзикъл и рок". Под диригентската палка на Георги Патриков, рок музикантите, солистите и оркестъра на великотърновския театър представиха хитовете на Б.Т.Р. и произведения от Л. Бърнстейн, А. Л. Уебър, Дж. Мородер. Разградската публика пое и на пътешествие в световната музикална история с музикантите от Симфоничния оркестър в Сливен Рая Радушева и Найден Дойнов. Разградският смесен хор „Железни струни“ и представителният женски хор "Златна лира" при община Търговище сътвориха в залата на читалището празник на хоровото изкуство. В читалището прозвучаха и вечните хитове от българската популярна музика със златните гласове на Орлин Горанов и Маргарита Хранова.
От името на настоятелството на Народно читалище „Развитие 1869“ Виолета Антонова пожела щастливо лято на публиката и заяви, че наесен са готови да зарадват почитателите на театралното и музикално изкуство в Разград с нови спектакли и концерти.