ГЕРБ-СДС и "Възраждане" призоваха министъра на правосъдието Атанас Славов да номинира кандидат за главен прокурор. Това се случи по време на изслушване на министъра в пленарната зала относно предприемане на действия като председателстващ на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), свързани с избора на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.
БТА припомня, че вчера Пленумът на Висшия съдебен съвет откри процедура за избор на нов главен прокурор. Право да номинират кандидати имат най-малко трима членове на Прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието.
В една процедура за избор на нов главен прокурор от действащия ВСС, която страда от липса на достатъчно легитимност, министърът на правосъдието няма намерение да прави предложение и да легитимира процедурата по този начин. Още повече - при заявени намерения, надявам се, сериозни, за конституционна реформа и по отношение на фигурата на главния прокурор, отговори министър Атанас Славов. Във вчерашния ден той заяви пред медиите, че би номинирал кандидат за главен прокурор само след промени в Конституцията и ако Конституцията изрично го овласти с тази компетентност.
(следва)