Представителни отбори от бежанските и мигрантските общности в България ще премерят сили във футболен турнир. Това съобщиха от Българския Червен кръст (БЧК). Инициативата е по повод Световния ден на бежанеца и е организирана от Бежанско-мигрантската служба на БЧК и представителството на Върховния комисариат за бежанците (ВКБ) към ООН. Турнирът ще бъде на 24 юни в комплекс „Спортна София“, парк „Възраждане“. На събитието ще присъстват Седа Кузуджу, представител на ВКБООН в България и д-р Надежда Тодоровска, заместник-генерален директор на БЧК. 
Световният ден на бежанеца се отбелязва от 2001 г., след резолюция на Общото събрание на ООН от 4 декември 2000 г. по повод 50-ата годишнина от подписването на Конвенцията за статута на бежанците - на 28 юли 1951 г., влязла в сила на 22 април 1954 г. Денят се отбелязва в израз на съпричастност и солидарност със съдбата на хората, принудени да напуснат родината си поради конфликти и преследване. Мотото на Световния ден на бежанеца тази година е „Надежда далеч от дома“.
Според Агенцията на ООН за бежанците най-ефективният начин за помагане на хората, загубили дома си заради военни конфликти или природни бедствия, е включване в обществото, да се гарантира, че могат да кандидатстват за работа, да се запишат в училища и да имат достъп до услуги като жилище и здравеопазване. Така те могат да успеят в новата за тях страна или им се дава шанс безопасно да се подготвят за връщането им в родните страни. 
Световният ден на бежанеца се отбеляза на 20 юни.