В силистренското село Алеково подготвят 17-ия Фолклорен събор "Алеково пее песните на Димитрина Кунева". Това съобщиха за БТА от Народно читалище "Пробуда" в селото, които заедно с Община Алфатар са организатори на проявата.
Събитието е насрочено за 24 юни. То ще се състои в два кръга, като в първия кръг се изпълняват песни на Димитрина Кунева, а във втория – свободен фолклор. Фолклорният събор не е с конкурсен характер. Всички участници ще получат диплома, грамота и парична награда.
Димитрина Кунева е родена на 27 март 1926 г. в село Алеково. Дълги години пее в ансамбъл „Филип Кутев“. Записва много песни в БНР и „Балкантон“, най-известните от които са „Загукала е гълъбка“, „Снощи отидох у братови си“, „Стефановата майчица“. През годините развива сериозна концертна дейност, известно време работи като директор на културен дом в София, пише очерци и статии за известните български народни певци, които публикува в различни издания за българското село. Пеенето ѝ се отличава с особена топлота и неповторимо драматично изграждане на песенните творби от Добруджанския край.
Умира в София на 22 май 2008 година.