Второто обучение от проекта “Школо по занаяти” с мото “Постоянството постига идеята”, осъществяван от Народно читалище “Светлина – 1861” в Шипка ще бъде посветено на занаята “кене” и ще се състои на 24 и 25 юни в двора на Етнографски музей “Чирпанлиевата къща”. Това съобщават организаторите от читалището. Обучението ще води майстор Йорданка Николова. 
Кене е дантела, която се изработва с игла за шиене и конец и се използва за украса на покривки за легло и маса, както и за кърпи, посочват от екипа на читалището. С тази дантела в някои региони са украсени ризите и кърпите за глава на народните носии. Майсторите казват, че техниката е лесна за преподаване и усвояване, а основният елемент е възел, който завързва конеца с помощта на игла. 
В обученията в рамките на проекта на НЧ “Светлина – 1860” ще бъдат представени още занаятите ножарство, сарачество, свиркарство, тъкачество, грънчарство и други, съобщават организаторите. Заниманията са реализирани с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ за 2022 година и нямат такса. Въпреки това всеки, който желае, може направи дарение, с което да подкрепи каузата за изграждането на навес в двора на къща музей "Чирпанлиева къща". 
В проекта към Национален фонд култура са включени и други дейности като предстоящото през септември пето издание на Шипка Фест. Дни на изкуствата и занаятите, регистрацията на картините от Художествена галерия "Христо Песев" към Читалището като обществена колекция към Министерство на Културата, дигитализация в музея и други, допълват от читалището. 
Както БТА информира, през април т.г. беше организирано първото обучение по проекта "Школо по занаяти", в което посетителите на "Чирпанлиевата къща" имаха възможност да се запознаят със занаята на ковачеството с майстор-ковач Стефан Чаков.