Днес се открива големият Граовски събор Видовден в Брезник. Празникът ще започне с детски пленер на тема "Видовден" в Общинския исторически музей. Довечера съборът ще бъде открит официално на централния площад.
Кметът на града Васил Узунов ще връчи златна значка "Герб на Община Брезник" и почетна грамота на Борислав Лазов Борисов. Мъжът е младши-експерт командир на екип към Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Брезник. Отличието е за проявения му професионализъм, себеотрицание и изпълнен дълг при спасяването на човешки животи след опустошителното земетресение в Турция и Сирия на 6 февруари тази година.
След взето решение на Общинския съвет (ОС) в Брезник с грамота ще бъде отличена и доктор Радостина Костова от Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград. Брезничанката завоюва престижното отличие в първите годишни награди "Логопед на годината" 2023, организирани от платформата "Логопедия.БГ". Наградата ще ѝ връчи председателят на ОС - Брезник Иван Тинков.
Програмата на Граовския събор "Видовден" тази вечер ще продължи със спектакъл на формация "Майсторите на танца". Ще прозвучат още музикални изпълнения на народните певици Ива и Велислава Костадинови. Фойерверки ще озарят финала на празника.
Утре ще се състои турнир по футбол и волейбол за деца и ветерани. Самодейни колективи от общината и гостуващи читалища ще изнесат фолклорна програма. Вечерта отново ще има концерт на певиците Анелия и Румяна Попова. В неделя ще бъде отслужена тържествена литургия в храм "Св. Петка".
Съборът Видовден е най-големият в Граово. Той се е провеждал от незапомнени времена в землището на брезнишкото село Бабица. Честванията не са били прекъснати и по време на социализма, когато в местността "Бърдото" над града е организиран Окръжен фестивал на изворното народно творчество, по-известен сред местното население като "надпяване". През 1990 г. мястото на провеждането на събора е преместено в централната част на Брезник. В миналото срещу деня на събора жените и девойките от Брезник и селата излизали в ранни зори, за да събират водата, която се задържала при дъжд в чашките, образувани от листата на растението "Вида". Вярвали са, че тази вода ще направи косите им по-буйни, а лицата им по-красиви. В Граовско Видовден се почита като празник на здравето на очите и против слепота. Той е тачен и защото на този ден са били пренесени костите на 148 български войници, загинали по време на Сръбско-българската война в местността Чуряк край Брезник. Признателните брезничани вдигнали паметник на героите в Градската градина.
В наши дни съборът Видовден продължава три дни. Сега той се съпътства от богата музикална програма и различни по вид прояви. През 2013 г. Брезник патентова словната марка "Граовски събор Видовден", а през 2020 г. и графичното му изображение.  
Граовския събор Видовден този година ще се състои от 23 до 25 юни.