Софийски градски съд не даде ход на делото за изгубени секретни документи срещу лидера на БСП Сергей Станишев.

Адвокатът на Станишев Васил Василев поиска отлагане на делото, тъй като клиентът му не е получил препис от постановлението на прокуратурата. Лидерът на БСП днес не дойде в съдебната зала.

СГС насрочи следващото заседание за 12 май от 13.30 часа. Преди това съдът се ангажира да изпрати до председателя на Народното събрание преписка,която съдържа и класифицирана информация, и с която да бъде информиран Сергей Станишев за постановлението на прокуратурата.

"На Станишев трябва да му се връчи физически копие от постановлението на прокуратурата. Но защо трябва да му се връчи чрез НС, като може да му се даде от деловодството на съда?" Това заяви след заседанието на съда адвокат Василев. "Постановлението е изплатено до НС, където също не му го дават, защото няма разпореждане да му се връчи. Ние с адвокат Лулчева цял месец полагаме усилия да можем да получим това постановление и днес да можеше да се гледа делото. Писали сме разни молби, предлагахме им разни варианти, но към настоящия момент се оказва, че разни служители по класифицирана информация са по-важни от съда и пречат на работата на съда. Разпореждането на съда от днес нищо няма да реши. Няма никакви причини съдът да разпореди неговото деловодство на връчи копие на Станишев", коментира Василев. По думите му деловодството на НС не е призовкар на съда. Проблемът идва от това, че е внесен този материал, за да се размножи и предаде, но трябва някой да благослови тази работа. Понеже живеем в тъпа полицейщина, това не се прави и съдът търпи това нещо. Съдът можеше още днес да ми връчи на мен постановлението, ако искаха щях да подпиша още една декларация, че няма да разгласявам информация и щях да се задължа да го предоставя на господин Станишев. Само че съдът се опасява от цялата тази нелепост, която цари у нас с документацията – с грифове "секретно", обяви адвокатът на Станишев.

Лидерът на БСП Сергей Станишев изпрати писмо на 23 октомври 2013 година до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров с молба ръководената от него институция да вземе отношение по повод проточилото се следствено дело за загуба на секретни документи. "Липсата на ясна позиция дава възможност за публични манипулации и спекулации по темата. Убеден съм, че е важно да има решение по повод цитирания казус. Обществото има право да научи истината. Аз също имам право да изчистя името си. Надявам се да предприемете необходимите действия прокуратурата или да повдигне обвинение, или да се откаже официално от такова", каза в писмото си Сергей Станишев. Лидерът на БСП допълни и, че е внесъл необходимото искане в Софийски градски съд – възможност, която дават разпоредбите на НПК за разглеждане на дела в съда по искане на обвиняемия.

На 25 октомври миналата година главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане с основание чл.70 ал.1 от Конституцията - за снемане имунитета на народния представител Сергей Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.