Кремъл съобщи, че счита Крим за част от Русия след подписването на споразумение в този смисъл въпреки категоричното противопоставяне на международната общност.

"Република Крим се счита да част от Русия от датата на подписването на споразумението", съобщи Кремъл минути след като президентът Владимир Путин подписа споразумението с кримските лидери за поставяне на рускоговорещата област под управлението на Кремъл.

По-рано днес руският президент произнесе реч пред двете камари на парламента, губернаторите на областите и членовете на правителството в която заяви, че Крим "беше и е неразделна част от Русия".

"В сърцето и съзнанието на хората Крим беше и остава неразделна част от Русия", каза той два дни след референдума на южния украински полуостров, на който гражданите подкрепиха присъединяване към Русия.

"Това убеждение, основано на истината и справедливостта, беше непоклатимо, предава се от поколение на поколение и както времето, така и обстоятелствата бяха безпомощни пред него", допълни Путин.

Крим беше подарен на Украйна през 1954 г. от съветския лидер Никита Хрушчов. Според Путин това решение е било взето "в нарушение с конституционните норми" по онова време. "Когато Крим изведнъж се оказа в друга държава (след разпадането на СССР), Русия разбра, че той е бил не просто откраднат, а плячкосан. Жителите на Крим и на Севастопол се обърнаха към Русия, за да поискат тя да гарантира правата и свободите на местните жители, да не приема нещата, които се случиха и продължават да се случват в Киев, Донецк, Харков", каза още Путин.

"Не можем да оставим Крим и неговите жители в тяхното нещастие, ако го направим, това би било просто предателство", допълни той.

Въпреки че споразумението за присъединяване на украинския полуостров към Русия влезе в сила веднага, руските депутати ще трябва да ратифицират закон за включване в състава на Руската федерация на два нови субекта – Крим и град Севастопол, който има особен статут. Датата на ратификацията, която е чиста формалност, не се уточнява.