За четиринадесети път днес силистренското село Малък Преславец бе домакин на традиционния Празник на водните лилии. Организатори на проявата са община Главиница, кметството на Малък Преславец и местното читалище "Йордан Йовков - 1946".
По традиция в програмата имаше фолклорно надпяване на читалищни и пенсионерски художествени колективи с над 500 участници от Силистренска и други области и състезание за най-добър рибар за деца до 18 години.
Празникът по традиция се провежда до езерото край селото в близост до река Дунав - местността е известна като "Блато Малък Преславец" и Царството на водните лилии. В езерото има 46-декарова колония на бяла водна лилия. Според специалисти в езерото край с. Малък Преславец, което е защитена територия, е най-голямата у нас колония на бяла водна лилия. Растението е със статут на застрашен вид в Червената книга на България. В района виреят 180 висши растения, които са около 4,8 на сто от висшата флора на България. В езерото на село Малък Преславец са наблюдавани и 147 вида птици. Мястото, където се провежда празникът, е на около 5 километра северно от селото. До там има изградена пътна инфраструктура.
Мястото е подходящо за риболов, разходка и почивка сред природата. В кметството на селото работи Информационен център, в който се предлагат информационни материали, бинокли и далекоглед за природолюбителите. Има изградени и обозначени екопътеки. Непосредствено до езерото се намира Рибарското селище. Мястото е много подходящо за пикник до река Дунав. Може да се закупи винаги прясна риба от рибарите.
Тази година в рамките на празника бе проведен и Фестивал на местната памет, организиран от  „Местна инициативна група Главиница - Ситово Крайдунавска Добруджа“. Представители на читалищата от Община Главиница приготвиха пред гостите автентични местни ястия, пресъздадоха типични за региона обичаи и занаяти.