Фестивалът „Балканът пее и разказва“ събра днес фолклорни състави от балканските градове Твърдица, Дряново, Трявна, Котел, Елена и Гурково. Тази година домакин бе град Твърдица.
Участниците преминаха с голямо шествие от Средно училище „Неофит Рилски“ до градския стадион, където представиха своите изпълнения.
Знамето на фестивала бе издигнато от кмета на Твърдица Атанас Атанасов. "През тази година отбелязваме 40 години, откакто нашият град участва в този фестивал. Днес традицията и съвремието на балканския дух си дават среща за шести път в Твърдица", отбеляза в словото си кметът Атанасов.
В музея в сградата на Народно читалище „ Св. Св. Кирил и Методий 1914“ посетителите можеха да видят различни находки от различни епохи.
„Балканът пее и разказва“ е фолклорен празник на градовете Котел, Елена, Трявна, Дряново, Твърдица и Гурково и всяка година се провежда в някой от тях на ротационен принцип. Идеята за общия фолклорен празник е на еленчани. Тя датира от юни 1974 година. Следващият домакин на фестивала „Балканът пее и разказва“ е град Гурково.