Официално беше открито седемнадесетото издание на фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“. Пред сградата на читалището в Градската градина в Свищов се състоя представяне на групите, които ще вземат участие във фестивала тази година.
Кметът на Свищов д-р Генчо Генчев поздрави всички участници, жители и гости на града. „Фестивалът е подготвил изключително богата културна програма. Пожелавам на всеки да се наслади на тези три дни, когато ще бъде пресъздадена богата история, белязала и нашият град Свищов“, каза кметът.
„Щастлив съм, че домакините на фестивала славят нашия град Свищов като реенактор столица на България у нас и в цяла Европа. Искам да изкажа благодарността на организационния комитет към Община Свищов и Градски исторически музей, които подкрепят и активно участват в създаването на този фестивал“, заяви Стоян Проданов, почетен председател на „Съвет по туризъм – Свищов“.
В тържествената церемония по традиция бе включено освещаване на знамената на групите и запалване на фестивалния огън.  
В програмата с огнено шоу участва група „Феникс” от град Козлодуй. Под светлините на факлите в алеята на Градската градина групите реенактори проведоха своя традиционен тържествен марш до централния площад „Алеко“.
Големите гладиаторски игри, които са кулминацията на програмата, ще се състоят в следващите два дни – събота и неделя, в античния град Нове край Свищов.