Детският хор „Бодра песен“ представи за първи път в Полша „Меса на радостта“ от словенския композитор Амброж Чопи на Международния хоров фестивал „Cracovia cantans”, състоял се в град Краков от 2 до 4 юни. Това съобщи Деница Узунова, диригент на хора към Центъра за подкрепа за личностно развитие - Обединен детски комплекс "Анастас Стоянов" в Шумен.
Изпълнението е представено във втория концерт на фестивала, състоял се в първата катедрала в Полша – строената през 16-ти век барокова „Св. Св. Петър и Павел“, пред журито на конкурса, сред които е бил и Амброж Чопи, който е и диригент, и има дългогодишно сътрудничество с хора в Шумен. 
„Когато вселената обединява хората отново и отново, те създават нови предизвикателства и незабравими спомени заедно. Безкрайно съм благодарен за срещата с хор „Бодра песен“ в Краков, където ме направиха щастлив с изпълнението на „Меса на радостта“! Горд съм и сърдечно благодарен, че нашето искрено приятелство се разраства и получава криле да полетим към нови сътрудничества. Със сценично присъствие, музикална убедителност и техническо съвършенство звучаха изпълненията на хор „Бодра песен“ с ръководител Деница Узунова на фестивала. Поздравления!“. Това е написал Амброж Чопи, след изпълнението на творбата му, цитиран от Деница Узунова. 
Хористите на „Бодра песен“ са се представили в три концерта. На 2 юни те са пели пред пълната зала на внушителната базилика „Света Екатерина“, където са заслужили бурните аплодисменти на публиката. Поздравление за изнесения концерт от хористите и диригента му Деница Узунова са изказани и от доктора на хуманитарните науки Йоанна Шулборска, която работи в областта на културата в Краков и е свързана с Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, където е преподавала, уточнява Узунова.   
Като един от най-добрите хорове на фестивала „Бодра песен“ е избран и да го закрие в гала концерт, състоял се на 4 юни в залата на Филхармония - Краков. Хорът е очаровал публиката с артистичното изпълнение на полската народна песен „Вървяла девойка“, както и на емблематичната за състава „Синигерова сватба“ от Георги Димитров, носител на българските ритми и традиции в областта на хоровата музика. В своята програма хорът е изпълнил и творби на съвременните композитори Славил Димитров и Сузана Линдмарк, допълва Узунова. 
Както БТА информира, новата творба „Меса на радостта“ от словенския композитор Амброж Чопи, бе представена от шуменския хор на Международните детско-юношески хорови празници "Добри Войников" в Шумен през 2023 година, в който участваха девет хорови формации от страната и чужбина. Тазгодишното им издание бе посветено на 190-годишнината от рождението на Добри Войников, 165-годишнината от създаването на първия многогласен ученически хор в България и 60-годишнината на Детския хор „Бодра песен“.
"Смея да твърдя, че дори в Европа сме едни от най-старите фестивали, които за наша радост не са прекъсвали своите издания. За нас е изключителна чест, че имаме възможност да продължаваме тази традиция и на тези празници да отдаваме дължимото на Добри Войников, който е създател на първия у нас ученически многогласен хор, именно в Шумен, както и на проф. Венета Вичева. Тя със своята далновидност преди 52 години създава този празник на името на Войников, защото неговото дело в областта на музиката е не толкова познато, колкото театралното. Хоровите празници имат не само роля за това да дадат сцена и изява на участващите, но и да имат принос, включително научен, за съхраняването на историята на хоровите деятели, свързани с града ни“, каза диригентът на шуменския детски хор "Бодра песен“ Деница Узунова на пресконференция по повод двадесет и седмото издание на Международните детско-юношески хорови празници "Добри Войников", състояло се в Шумен от 20 до 23 април т. г.