Досегашният служебен министър на външните работи Иван Кондов предаде поста на новия вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел на официална церемония в Министерството на външните работи (МВнР), съобщиха от ведомството.
Изключително щастлив съм, че имам честта да посрещна такъв доказан професионалист и експерт като Мария Габриел, която би била най-подходяща за МВнР, заяви Кондов, цитиран в съобщението.
От своя страна вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел благодари на Иван Кондов за ползотворния разговор. Тя добави, че ще се допитва и разчита на опита на дипломатите във ведомството.
За мен е чест, че мога да разчитам на вашата експертиза, опит и желанието ви всички заедно да отстояваме мястото и ролята на страната ни в ЕС и по света. Нека превръщаме предизвикателствата във възможности, заяви Габриел.
На извънредно заседание вчера парламентът гласува със 131 гласа „за“ правителството "Денков-Габриел", а за премиер с един глас повече беше избран акад. Николай Денков („Продължаваме Промяната – Демократична България“).