"Преразглеждане на историите: Поглед към украинското изкуство. Куриране и изследване" е темата на лекцията, която украинския куратор Татяна Кочубинска ще изнесе на 9 юни в галерия "Структура", съобщават организаторите.
Татяна Кочубинска ще се фокусира върху възможностите за изследване на особеностите на националното представяне в ситуацията на глобализирания свят и пожелателното постнационално състояние. Това тя ще направи чрез представяне на изложбата "Калейдоскоп от истории. Украинско изкуство 1912-2023", която се провежда в момента в Албертинум, Дрезден, Германия, и на която Кочубинска е куратор заедно с Мария Исерлис.
"Украйна като държава се е формирала между различни държавни, етнически, културни и политически влияния. Не съществува възможност за установяване на една единствена парадигма на художественото развитие поради огромното разнообразие на политическия и творчески климат в Украйна от север до юг и от изток до запад", казва Татяна Кочубинска.
По време на лекцията, базирана на наскоро създадената съвместна изложба, Кочубинска ще направи преглед на украинското изкуство през ХХ и ХХI век в неговата имплицитна приемственост на фона на привидните прекъсвания. 
Лекцията е част от дейността на галерия "Структура" да отвори вратите на местната сцена и да я приобщи към световните процеси чрез привличане на изявени международни куратори и художници. "Стремежът ни е съвременното българско изкуство да заеме видимо и осезаемо място както в актуалните художествени събития, така и в музеите и в общата история на изкуството", казва Мария Василева, изкуствовед и директор на галерия "Структура".
Татяна Кочубинска е на резиденция в галерия "Структура" по програмата Art Prospect Network, инициирана от CEC ArtsLink през 2017 г.
Татяна Кочубинска е родена през 1985 г. в Киев, Украйна. Понастоящем живее в Дрезден. Тя е независим куратор, изследовател, писател и лектор, чиято работа е фокусирана върху украинското съвременно изкуство. Работила е като куратор в изследователската платформа на Pinchuk Art Centre, както и в изложбените и издателските програми на центъра.
Като куратор Татяна се интересува от въпросите за отговорността, съветската история и връзката ѝ с днешното общество. През последните години си сътрудничи с различни културни институции, разработва курсове по съвременно изкуство, както и кураторски резиденции (съвместно с галерия "Артсвит", Днепър, Украйна). Съредактор е на специален брой за украинското изкуство и общество след 2014 г. по покана на списание Obieg. 
/ДД