Актьорът Николай Урумов посрещна 60-ия си рожден ден на сцената на Варненски драматичен театър, където изпълнява главната роля в селектираната за основната програма на Международния фестивал „Варненско лято“ постановка на Пламен Марков „Юн Габриел Боркман“ от Хенрик Ибсен.
Николай Урумов получи от екипа на театъра специален подарък - бронзова пластика на сова, дело на скулптора Венелин Иванов, който е един от любимите творци на колекционера на българско изкуство Уго Вутен, съобщиха от трупата.
Премиерата на „Юн Габриел Боркман“ бе през месец януари тази година. За ролята на банкера Боркман Николай Урумов каза, че го прави много щастлив и за него е чест да бъде на варненска сцена, където е идвал като ученик да гледа спектакли.
Сложността при образа Урумов обяснява с различните проекции на героя в хода на спектакъла. Той смята, че Боркман е мечтател, пораснал Малък принц, а каузите, зад които застава много лесно могат да прозвучат дидактически и политически злободневно, но в крайна сметка дори да е безпардонен и безцеремонен, дори да минаа понякога през хора, той го прави заради своята чистота, убеденост и вяра.