Новите европейски пиеси са във фокуса на „ПроТекст 12“ тази година, съобщават организаторите от „36 маймуни“.
Събитието е в рамките на фестивала за нова драматургия New Stages Southeast, който продължава от 12 до 18 юни, а организатор е „Гьоте институт“.
„Екипът на „ПроТекст“ от 2007 година развива формата пърформанс-четене и представя в платформата нова европейска и българска драматургия. Форматът представя пиесите по жив и съвременен начин, включвайки всички елементи на едно бъдещо представление в атмосфера, близка до импровизационния дух на джем сешъна в музиката. Така зрителите могат да видят „скица“ на представление с целия му екип. Инициативата има за задача да насърчава популяризацията на съвременни автори и пиеси, да обогатява театралния контекст с нови текстове за театър, да проследява новите тенденции в съвременната драматургия и да насърчава обмена между България и Европа в тази област“, разказват от „36 маймуни“.
В селекцията на българския комитет на международната мрежа за съвременна драматургия и превод Eurodram за 2023 година попадат три източноевропейски пиеси - украинска, руска и румънска, чиито автори са утвърдени в цяла Европа. От „36 маймуни“ допълват още, че селекцията тази година е много силна и акцентира върху факта, че съвременната драматургия е по-голяма от всички разделения, защото държи на хуманността и истината повече от всичко друго.
На 13 юни в „Топлоцентрала“ е първият пърформанс-четене – на „Коте за спомен от мрака”. Автор е Неда Неждана, Украйна. Преводът е на Минка Параскевова, консултант украински език – Тетяна Колосова. Режисьор е Боян Крачолов. Участва Галя Костадинова. Асистент-режисьор е Симона Здравкова.
Тази пиеса разказва за жените в региона Донбас непосредствено след окупацията на Крим. Написана е през 2015 г. на основата на различни действителни истории, събития и факти. Главната героиня е бежанка от Донбас, доброволец по време на окупацията. Тя оцелява и избягва, но губи дома си, работата, града, приятелите. Единственото, което й остава от него, са три осиротели котета - бяло, сиво и черно.
Неда Неждана е родена през 1971 г. в Краматорск, Донецка област. Тя е драматург, културолог, критик и преводач. Автор е на над двадесет и пет пиеси, като две от тях са включени в каталозите за най-добра пиеса в Европа през 2004, 2008 и 2012 г. (The European Theatre Today: Plays).
На 15 юни, отново в „Топлоцентрала“ е четенето на „Крокодил” от Елизе Вилк, Румъния. Преводът е на Лора Ненковска. Режисьор е Денислав Янев. Участват Николай Марков и Надя Керанова, пространство, костюми и видео – Мария Колева, музика на живо – Магдалена Петрович. 
Давид е на 11 години и има много въпроси. Защо не може да е момиче като Симо, най-добрата му приятелка. На всичкото отгоре и това, което изпитва към Феликс, неговия съученик. Всеки път, когато Феликс е наоколо, Давид усеща странно присвиване в стомаха. Вътре в Давид живее малко крокодилче, което си отхапва от сърцето му всеки път, когато е тъжен.
Елизе Вилк (1981) е румънски драматург. Носителка е на множество награди, сред които е и наградата за източноевропейска драматургия „Аврора“ в Полша, както и наградата за съвременна драматургия от Театъра на драматурзите в Румъния. Нейни текстове се поставят в театри в Румъния и чужбина, като досега са преведени на дванадесет езика.
На 18 юни в Народния театър е представянето но „Слънчева линия” от Иван Вирипаев, Русия. Преводът е на Диана Конрад. Режисьор е Стефан Зарев, сценография и костюми – Диана Тотева. Участват Вероника Тодорова и Нено Койнарски.
Съпруг и съпруг са заседнали в кухнята до сутринта, опитвайки се да намерят изход от семейната криза. Те отдавна са загубили контакт помежду си и само един искрен разговор, в който обичайните роли и представи за семейния живот се променят, може да даде нов тласък на връзката им и да им помогне да преминат слънчевата линия, която символично разделя пространството между тях.
Иван Вирипаев е роден през 1974 г. Той е драматург, режисьор и актьор. Живее в Полша, Варшава. Пиесите му се поставят из целия свят. Носител на наградите от филмовия фестивал във Венеция, фестивалите „Златна маска“, „Ника“, „Кинотавр“, международния фестивал „Контакт“ (Полша). международния фестивал за съвременна драма в Хайделберг (Германия). ​​​​​​​
/ДД