Кметът на Община Поморие Иван Алексиев е издал заповед за спиране на всички строително-монтажни работи на територията на общинския център и град Ахелой, считано от 15 юни, показа справка на БТА в официалната интернет страница на местната администрация. Срокът, в който забраната ще бъде активна, е до 15 септември и касае територията на курортните комплекси и ваканционни селища извън границите на горепосочените населени места. Според заповедта на Алексиев изключения ще се допускат само при аварийни ситуации.
Посочва се още, че спирането на строителството през активния летен сезон няма да засегне редица инфраструктурни обекти, които общинската администрация изпълнява или планира да започне. Сред тях са големите проекти за реконструкция на ВиК инфраструктурата в Каменар и изграждането на Морски център - Магазия на територията на рибарското пристанище. 
Последният е пореден етап от модернизацията на поморийския порт. Предназначението на новия морски център ще е за обслужване на цялостната дейност на рибарското пристанище, за пристанищен склад – хранилище на рибарски принадлежности, оборудване и др., както и за помещение за стъкмяване на рибарски мрежи. Припомняме, че проектът "Морски център "Магазия" - Поморие, за обслужване на рибарско пристанище Поморие" се осъществява с финансовата подкрепа на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 година по мярка "Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки" на МИРГ - Поморие. Срокът за изпълнението му е до края на ноември тази година. 
През лятото Община Поморие няма да спира и изпълнението на дейностите по реконструкция и рехабилитация на улица "Искър" в Ахелой и предвидените работи по изграждане на подземни контейнери за събиране на битови отпадъци в града. Забавяне няма да има по проекта за внедряване на мерки за използване на геотермална енергия в сградата на детска градина "Веселушко" в Поморие и на ремонта по сградата на Музея на солта.