Изложба, наречена "Мисия пътешественик", посветена на слабо познатата българка Люба Кутинчева, ще покаже Държавният архив (ДА) в Перник. Събитието е част от отбелязването на Международния ден на архивите - 9 юни, съобщиха от институцията.
Гостуващата експозиция е на ДА - София. Тя съдържа снимков и документален материал. Перничани и гостите на града ще научат повече за Кутинчева и реализираните от нея пътешествия. Във всички посетени от нея страни тя успява да се срещне с видни държавници, общественици и духовници. Показани са снимки с много от тях, като и до днес е загадка как пътешественичката е успяла да открие тези хора.
Люба Кутинчева е родена на 15 май 1910 година във Велико Търново. През 1912 година семейството ѝ се преселва в Силистра, а през 1913 година градът попада под румънска власт. Още като ученичка тя се обявява против асимилацията на българите там и е гонена от властите на север от Дунав. Завършва френски колеж в Букурещ, а след това заминава за Турция, където изнася сказки за България като разказва за българската литература, история, нрави, обичаи, за положението на българите в Добруджа и т.н. Сказките ѝ се радват на голяма посещаемост, което позволява на Кутинчева да събере средства за началото на своето пътуване. Така в периода 1929-1939 година тя става първата българка, която успява да обиколи Близкия и Далечен Изток, цяла Северна Африка и част от останалата част от континента, Индонезия, островите Южен Сахалин, Мадагаскар. Запознава се с нравите и обичаите на Сирия, Палестина, Йордания, Египет, Етиопия, Еритрея, Судан, Оман, Саудитска Арабия, Ирак, Персия, Индия, Китай, Япония и много други страни. Те са интересни за нея със своята тайнственост и мистика. Тя посещава държави с големи богатства, но и с неописуема мизерия и глад, със социални различия, религиозен фанатизъм, колониален гнет, експлоатация и борба за освобождение. По време на пътуванията Кутинчева се издържа със сказки за България и винаги носи родният трикольор на дрехите си.  
Във връзка с Междунардният ден на архивите - 9 юни в ДА - Перник ще бъде проведена и среща разговор с журналиста Симеон Идакиев. Ще бъдат връчени и грамоти на отличените в категориите "Дарител", "Читател" и "Приятел" (партньор) на институцията за 2022 г.