Концерт, наречен „2+1“, ще има тази вечер в София, съобщават от културно-информационен център на Република Северна Македония, домакин на събитието.
В музикалното трио са Стоян Димов (кларинет/саксофон), Нинослав Димов (саксофон) и Мая Попович Караиванова (пиано). Те ще представят произведения от Пит Свертс, Антонино Паскули, Бела Ковач, Феликс Менделсон, Педро Итуралде.
Стоян Димов е завършил основно и средно музикално образование във Велес и Скопие, Северна Македония. От 1975 до 1981 г. изучавал бакалавърска и магистърска степен в университетите в Скопие и Загреб, в класовете на проф. Иван Кочаров и проф. Йосип Нохта. Своята втора магистратура придобива през 1993 година в университета в Скопие. От 1980 до 1995 г. е соло кларинетист на македонската филхармония, а в същото време е и член на биг бенд при МРТ. От 2002 година е член на групата на Горан Брегович. През годините има рецитали, солови изяви със световни оркестри, сътрудничи си с най-добрите диригенти, има изяви в камерни ансамбли.
Мая Попович е родена в Скопие, където и започва своето музикално образование на 5-годишна възраст, в МБУЦ „Илия Николовски – Луй“, в класа на проф. С. А. Чадиковска, а средното музикално образование е завършила в класовете на проф. С. А. Чадиковска и проф. М. Писинова. Своето обучение продължава във факултета за музикално изкуство (ФМИ), в Скопие, където се дипломира през 2003 г. с най-високи оценки от специалността за пиано, в класа на проф. Е. Елезович. Магистърската си степен е завършила през 2011 година във ФМИ при проф. Е. Елезович. По време на обучението си участва в майсторски класове при пианисти и педагози като Борис Романов, Йокут Михайлович, Арбо Валдма, Жени Захариева, М. Моллова.
Участва в много концерти на ФМИ, в рамките на „Музика вива“.  Като солист и камерен музикант има изяви в Скопие. Носител е на много награди.
Днес Мая Попович работи като професор по пиано и камерна музика в ДМБУЦ „Илия Николовски - Луй" – Скопие, и е научен сътрудник-корепетитор в класа по саксофон на ФМИ – Скопие. От 2018 до 2019 г. е председател на УС на Македонска филхармония, а сега и член на същия. Също така, от 2013 година е  член и на организационния отбор на Международния конкурс за млади пианисти – Гевгелия.
От 2012 година си сътрудничи със саксофониста Нинослав Димов. С него имат голям брой рецитали.
Нинослав Димов се дипломира в класа на проф. Стоян Димов, във ФМИ, в Скопие през 2004 г., а магистърска степен придобива през 2006 г. След дипломирането си в Скопие, продължава своето обучение в Берлин, Германия, в Universität der Kunste, в класа на проф. Детлеф Бенсман. В Берлин през 2006 г. завършва бакалавърска степен по саксофон и продължава със специализация до 2009 г. Носител е на много награди на републикански и интернационални конкурси, и редовен участник на престижни семинари по саксофон в Словения, Хърватия, Гърция, Франция, Германия.
В момента Нинослав Димов е редовен професор по саксофон и камерна музика на ФМИ - Скопие, член е на биг бенд оркестъра при МРТ, ЗЏМ биг бенд, Баги биг бенд и е саксофонист към филхармонията на Република Северна Македония.
/ДД