„Женитба“ по Гогол ще има премиера в НАТФИЗ на 7 юни, съобщава от академията. Спектакълът е спечелил проектната програма към театъра на академията в категория „Млад режисьор“.
Постановка е на Александър Недков. Сценограф е Христина (Хиха) Христова, а музиката е на Александра Борисова.
„Женитба“, пиесата на Н. В. Гогол, е комедия, написана през 1833 година. Действието се развива в Русия през XIX век и сатиризира институцията на брака, изследвайки теми като социален статус, материализъм и свободния избор на човека. Гротескният и ведър текст на Гогол в сценичната постановка е реализиран в паралел към съвременното общество през идеята за самозаблудите, които водят до формализирането на човешките взаимоотношения и превръщането им в абсурдно лицемерие“, казва Александър Недков.
По думите му представлението се фокусира върху Иван Кузмич Подкальосин – ерген,  чийто опит да намери подходяща булка е възпрепятстван от различни обстоятелства, които объркват нерешителния младеж. Докато Подкальосин се сблъсква със себе си и обществените очаквания, той се заплита в мрежа от недоразумения и фарсови ситуации, които поставят под въпрос истинската стойност на брака.
„Заедно с персонажите на Гогол, ние ще забравим за любовта и естествения ход на човешките взаимоотношения и ще видим една комична липса на естественост, която сатиризира съвременния обществен живот“, казва още Александър Недков.
В неговия прочит на „Женитба“ участват Лидия Василева, Силвия Болярска, Натали Никова, Илианна Сербезова, Борис Атанасов, Кристиян Стоичков, Игор Коробко, Виктор Младенов, Иван Цонев,  Рафаел Бижев.
/ДД