Платформата на Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ-България) - Factcheck.bg, обявява прием за академия по проверка на фактите. В нея могат да участват журналисти и студенти от регионални градове, както и представители на национални медии, съобщават организаторите.
Събитието е в периода 16-18 юни и ще се състои в Благоевград. Лекциите са разработени от екипа на Factcheck.bg, съвместно с представители на американския институт за медийни изследвания „Пойнтер".
Целта на обучението е да подготви журналисти от регионалните медии да разпознават и да противодействат на дезинформацията. Очакванията са след академията те да продължат да взаимодействат помежду си в мрежа по проверка на фактите, разказват от АЕЖ-България.
Обучението включва информация за установяване на собственост и свързаност между сайтове, фото и видео проверка на географските данни и проверка на фактите в социалните мрежи. Крайният срок за кандидатстване е 8 юни.
Основен лектор на академията е заместник-главният редактор на Factcheck.bg Георги Марчев. Той е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. Има опит в създаването на видеоистории в интернет, Би Ти Ви и Нова телевизия. Работил е още във в. „Дневник", сайтът Dnevnik.bg и в. „Капитал Daily". Завършил е журналистика и продуцентство в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). /ГН