Украинският режисьор Павел Гатилов и турският хореограф Корхан Башара ще имат творчески ателиета в „Сфумато“ в края на този месец, съобщават от театралната работилница.
Ателие „Бяг“ (24 юни – 2 юли) е върху едноименната пиеса на Михаил Булгаков с водещ Павел Гатилов. Участниците са актьори в началото на своя творчески път – мъже и жени на възраст от 20 до 40 години.
Пиесата „Бяг“ е цялостно обвързана с темата на „Малък сезон 2023“ – „Войната и мирът“, коментират от „Сфумато“. Главните герои в нея са хора, които бягат от войната и търсят спасение в чужди земи. Без да могат да станат свои никъде, те са обречени да бъдат чужди в постоянната си миграция. Непрестанното движение е не само във външния план – то се превръща в състояние на техния дух.
„Вътрешното пространство на пиесата, както често е при Булгаков, е изпълнено с мистиката и дори с инферналността на земното – в неговата пълнота и комплексност. Структурата на сънищата в пиесата провокира творческите търсения и дава широка свобода за композицията. А свободата е един от най-важните компоненти не само на театралната игра, но и в живота“, казва Павел Гатилов.
„В това ателие бих искал да засегна основните аспекти на кризата в съвременното европейско драматично изкуство. Етическата връзка на артиста със собствената му публика и разбиранията за „ландшафта“ на днешния зрител. Основите на игровия театър като алтернатива на новата реалност на драматичното изкуство. Игровите територии на автора, режисьора, актьора и художника. Обслужването на текста. Значимостта на инструментите за манипулации на зрителите: сюжета, вниманието, образа, впечатленията. Значимостта на игровите аспекти на сцената: думата, паузата, намерението. Присъствието“, допълва Павел Гатилов.
Павел Гатилов e украински режисьор, учил в Киевския национален университет за театър, кино и телевизия (КНУТК). Поставял е автори като Самюъл Бекет, Варлам Шаламов, Марк Рейвънхил, Николай Гогол, Антон Чехов, Георг Бюхнер на театралните сцени в Киев, Харков, Вилнюс и Николаев.
За работата си получава редица отличия, включително украинската награда „Сичеславна“ за най-добро представление през 2019 г. за постановката “#Играчи” по Гогол в „Младежкия театър“ в Днепър, Украйна.
От 27 юни до 3 юли ще продължи ателие La Poetica Fisica – II с водещ турският хореограф Корхан Башаран. 
La Poëtica Fisica е поредица от уъркшопове на Корхан Башаран, фокусирана върху извеждането на поезията на тялото. В нея участниците са провокирани да изследват пластовете на дишането, движението и звука, към които накрая да добавят текст, за да потърсят нови начини за себеизразяването си като индивиди. Друго основно средство, върху което стъпва уъркшопът, е колективното преживяване на процеса на дишане с новосъздадена общност, разказват от „Сфумато“.
Сесиите започват с физическа загрявка със съвременни танцови техники и с упражнения за физическо осъзнаване. Така участниците биват подтикнати да намерят комфорт в телата си и в начина, по който се свързват със заобикалящите ги хора и среда. В края на уъркшопа те ще имат възможност да изпълнят партитура от движение, звук и текст, изградена чрез техниките, с които са се запознали. Целта е изпълнителят да бъде насочен към по-добро рационално опознаване на самия себе си, като същевременно запази жив и актуален творческият импулс, който го движи.  
Чрез този уъркшоп участниците ще придобият по-дълбоко разбиране за това как могат физически да изразят вътрешните си чувства на сцената и ще добавят по-емоционално измерение към себе си и изпълнителските си умения, коментират от „Сфумато“.
Корхан Башаран е международно признат танцьор и хореограф, който се води в работата си желанието да изследва непознатото и да прегърне уязвимостта. Той има бакалавърска степен от университета Билкент и магистърска степен по мениджмънт на изкуството от университета Йедитепе. Корхан е артистичен директор на танцовата компания RAu, която осъществява артистичната си дейност в Истанбул. След пандемията RAu представи премиерно най-новата си мултидисциплинарна творба „Дидона“ на 26-ото издание на Театралния фестивал в Истанбул, в сътрудничество с Атаман Гирискен и Толга Яялар.
След 10-годишна професионална кариера в Турция, през 2008 г. Корхан се премества в Ню Йорк, където получава стипендия от Cunningham Studio, учи се при емблематичния артист Мърс Кънингам и танцува с репертоарната трупа на компанията „Кънингам“.
Учил е и си е сътрудничил с различни хореографи и режисьори в Истанбул и Ню Йорк. Творби на Корхан са поръчани от DMUSA/BAM Brooklyn, Nimbus Dance Works, Mari Meade DC, Project 44, Бостънската консерватория в Berklee в САЩ и MDT на Държавния балет, Akbank Sanat, Tatbikat Sahnesi в Турция. 
/ДД