Учениците от средно училище „Любен Каравелов“ (СУ) в Добрич завоюваха две първи и едно второ място на състезанието „Роботика за България“, което се проведе в Националния дворец на културата в София, съобщи директорът на училището Светла Иванова. Каравеловци за първи път участват в тази надпревара. Учениците спечелиха първо място в категория „Робо игра“ и първо място в категория „Изследователски проект“. Робоклуб „Хелиос“ спечели второ място в състезанието с роботи. 
Възпитаниците на училище „Любен Каравелов“ програмираха роботи, базирани на микроконтролер „Ардуино“. В отбора участват ученици от 8, 9 и 11 клас, каза още директорът. 
Националното състезание „Роботика за България“ е по идея и инициатива на развойния център на SAP в България и се реализира в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Програмата цели да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите и да им даде възможност да работят в екип, чрез създаване на условия за изграждане и подготовка на училищни отбори по роботика. Състезанието е по модел на световното състезание FIRST LEGO League. Програмата подкрепя мотивирани учители да изградят отбор по роботика в училището, където преподават, като за целта осигурява оборудване на дейността на един отбор по роботика, обучение и възможност за участие в състезания по роботика, разказа Светла Иванова.
Така програмата си поставя за цел да създаде навици от ранна детска възраст за работа в екип. Учениците конструират и програмират роботи, които изпълняват социално значими мисии, разработват своите първи научно-изследователски проекти. Философията на инициативата е децата да научават нови знания чрез преживявания.
Призовите места на отбора на СУ „Любен Каравелов“ в състезанието "Роботика за България" са достоен финал на изключително успешната за учениците учебна година. 
Обучението по роботика в училището започва още от първи клас и се надгражда през всички години като на учениците се осигурява модерна и високотехнологична среда, допълни директорът.