Изложбата „Варненски хроники“ на младата художничка Петра Димитрова бе открита в Галерия „Жарарт“. Авторката е родом от Варна, завършила е живопис в Националната художествена академия при проф. Десислава Минчева. Има две самостоятелни изложби в София и Варна, участия в колективни експозиции и пленери. 
Изявата й в родния град идва след покана от галериста Август Иванов, който видял нейни работи, разглеждайки информация за млади автори, завършващи Академията, и тя му направила впечатление веднага, сподели той. Художничката е създала серия от 70 творби, която излага в галерия „Жарарт“. Сред тях има както малки формати, така и големи живописни платна. Всички са посветени на Варна и изобразяват типични за града места и обекти, някои от които вече не съществуват или са променени от времето. Сред тях са баня „Гъбата“, пластиката до Кукления театър, басейнът с гореща минерална вода, Аспаруховия мост, пазарчето до Операта. 
„Като творец бих искала картините ми да олицетворяват енергията на живота и в тях винаги да има елемент на случващото се около нас“, каза художничката. Независимо дали съм рисувала с някакво намигване, критичност или носталгия, за мен те всички са позитивни, защото рисувам мястото, което смятам, че познавам най-добре, добави тя. Освен знаковите места на Варна, тя рисува гларусите, казаните с отпадъци, дюнерджийниците, рибарите, уличните кучета, работниците в чистотата. 
Изкуствоведката Пламена Рачева отбеляза, че в своите живописни картини и монотипии Петра Димитрова разказва за своето време като изобразява исторически забележителности, актуални случки, събития, спомени за града, чрез които задава своите въпроси за настоящето и бъдещето. Разказването на варненските хроники е въпрос не само на сетивност, а и на избор, смята изкуствоведката и добавя, че по този начин художничката продължава традицията на градския пейзаж, чийто представители от близкото минало са Дария Василянска, Кина Петрова, Йордан Йорданов. В живописта й има същия стремеж към декларативност, желание през погледа на социалния реалист да отразява неповторимата атмосфера, каза още Рачева, като отбеляза, че в творбите си Димитрова огражда обектите си с ярки бои. 
На изложбата си младата авторка бе поздравена от много близки и приятели. Сред тях бе и преподавателят по живопис от НУИ „Добри Христов“ Красен Бербенков.