Маестро Росен Гергов излиза за първи път с тримата си синове като солисти на Плевенска филхармония в ”Софийски музикални седмици”. Събитието ще се състои утре – 5 юни, в столичната зала ”България”, каза за БТА директорът на филхармонията Любомир Дяковски.
Софийската фестивална публика ще има възможност да се наслади на изкуството на даровити млади солисти, лауреати на конкурси - Кай на цигулка, Рей на виолончело и Лео на пиано, а на диригентския пулт ще застане баща им Росен Гергов, добави той. Те са подготвили шедьоври - Концерт за пиано и оркестър в ре мажор от Йозеф Хайдн, Виолончелов концерт на Камий Сен-Санс и Концерт за цигулка и оркестър № 1 в сол минор от Макс Брух. За концерта децата до шестгодишна възраст ще се допускат със свободен вход, уточни Дяковски. Той разкри, че поради успеха на трите момчета и техния именит баща с Плевенска филхармония, вече е планиран нов концерт с нова програма - през февруари 2024 г.
Както БТА писа, концертът на Росен Гергов с Кай, Лео и Рей бе приет възторжено в Плевен през ноември 2022 г. Тогава на въпрос на БТА маестро Гергов отговори, че според него едно дете, ако ще се занимава професионално с музика на най-високо ниво, трябва да започне да се обучава рано – още на четиригодишна възраст, но ако родителите искат децата им да свирят просто за удоволствие – няма значение кога ще започнат, защото музиката развива човека. ”Класическата музика, която звучи днес, в миналото е била модерна. В ония времена са я слушали, както ние слушаме днес поп. Но не е случайно, че я наричаме класическа, защото тя има качества, които облагородяват душата”, изтъкна Гергов. Според него е проблем, че днес има хора, които не са ходили на концерт с качествена музика, не я познават и затова мислят, че тя е остаряла. Маестрото е убеден, че ако музиката се слуша на живо, човек не може да не усети емоцията и тя ще стигне до сърцето му.