Международна конференция се провежда в рамките на 31-ото издание на театралния фестивал „Варненско лято“. Тя е на тема „Преосмисляне на театралното наследство от времето на комунизма“. Лекциите се водят от изследователи, културолози и театрали от страни от Източна Европа, модератор е театроведът и преподавател проф. Камелия Николова. Конференцията ще продължи и утре. Тя предлага различни гледни точки върху проблема как се пишат драматургични текстове в периода 1945-1989 г.
Българската селекция на театралния фестивал във Варна ще предложи на зрителите днес две представления на спектакъла „Дебело прасе“ от Нийл Лабют на Младежкия театър „Николай Бинев“. Постановката на Стайко Мурджев с участието на Александър Хаджиангелов, Анастасия Ингилизова, Койна Русева и Георги Гоцин се играе в Градската художествена галерия от 17:30 и 20:30 ч. Комедията „Дебело прасе“ е отличена от американската критика и има номинация за наградата на името на Лорънс Оливие.
Другото заглавие в днешния афиш е „Това не го казвай!“ от френската авторка Саломе Льолуш, която е гост на фестивала във Варна и утре ще проведе среща с участници и публика. Пиесата й е номинирана за театралната награда „Молиер“ през 2022 г. за най-добра комедия и за най-добър автор. Първата постановка по текста у нас е дело на режисьора Явор Гърдев с актьорите Теодора Духовникова и Захари Бахаров. В нея френските лични имена и топоними от пиесата са адаптирани към българския контекст в превода на Снежина Здравкова. 
Последният уличен спектакъл от програмата на 31-ия фестивал „Варненско лято“ е тази вечер. Той е на Мим-формацията „Жар театър“ и носи заглавие „Душа: пробуждане“. Концепцията и сценарият са на създателите на театъра Елена Пап и Пламен Радев. Независимата формация съществува от 1994 г. и е позната със своите спектакли пантомима, театър на открито с огън, кукли, герои на кокили, музика на живо. В спектакъла във Варна ще вземат участие 12 артисти.