Разказът за България не би бил пълен без маслодайната роза. Това каза в приветственото си слово към жителите и гости на Казанлък президентът на Република България Румен Радев, който беше официален гост на града по време на празничното шествие в последния ден на юбилейния 120-и Празник на розата. 
Официални гости на събитието бяха още посланици, делегации от побратимени на Казанлък градове от различни страни, народни представители, заместник-кметове, евродепутатът Андрей Новаков, представители на централната и местна власт, директори на културни институти, общественици, генералният директор на БТА Кирил Вълчев. На празника присъстваха и участници в 18-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА в Града на розите.
В пъстрото карнавално шествие, което премина по централната улица на Казанлък, се включиха хиляди участници. Традиционно то беше предвождано от тазгодишната Царица Роза Кристина Попова и нейните подгласнички Нона Ангелова и Дебора Маркова, придружавани от малките Принцеси на розата.
В продължение на час в карнавална редица дефилираха както местни училища, детски градини, ансамбли, спортни отбори, читалищни формации, така и гостуващи състави от България и чужбина. Сред акцентите в тазгодишното издание на най-големия уличен карнавал в страната бяха традиционните носии на държави, в които Казанлък има побратимени градове. Костюмите са изработени от екипите на местното Народно читалище “Жар” и Народно читалище “Пробуда 1920” в село Копринка по идея на кмета Галина Стоянова. Изненада за публиката беше и репликата на щанда на розотърговската фамилия Шипкови, показана от екипа на местния Исторически музей “Искра”. Щандът беше представен в Казанлък преди няколко дни в изложбата “La belle Rose: Мистичната сила на малкото цвете”, създадена съвместно от казанлъшкия културен институт и Националния исторически музей. По централната улица на града премина и най-дългата рисунка на Казанлък, създадена по проект на местната галерия “Ателието”, която беше завършена на 1 юни, а в създаването и се включиха стотици деца и възрастни от Града на розите. 
В карнавалното шествие участваха и почти 50 бивши носителки на короната на Царица Роза и техни подгласнички. Те участваха по покана на Община Казанлък и на екипа на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, които съвместно създадоха и книгата-албум “Царица роза”, описваща историята на престижния конкурс и спомените от него на носителките на отличието.