Президентът Румен Радев пристигна, придружен от съпругата си Десислава Радева, в турската столица Анкара за церемонията по встъпването в длъжност на Реджеп Тайип Ердоган за третия му президентски мандат.
Ердоган спечели на 28 май балотажа на президентските избори с 52,18 процента от гласовете срещу кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу, а Републиканският алианс около неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получи стабилно мнозинство в парламента.
На церемония, която ще се проведе в президентския дворец "Бештепе" след полагането на клетва от Ердоган в парламента, ще присъстват високопоставени представители на 78 държави - 21 държавни глави, 13 премиери, представители на парламентарно и министерско равнище, както и представители на международни организации, включително НАТО и Организацията за ислямско сътрудничество, информира Анадолската агенция. 
Ердоган удържа победа и в изборите от 2014 и 2018 г., а преди да стане държавен глава бе премиер на Турция в продължение на над 11 години.
Румен Радев присъства на инаугурацията на турския си колега след изборите от 2018 г., а през декември миналата година бе на работно посещение в Истанбул по покана на Ердоган. Двамата проведоха  среща "на четири очи" в двореца "Вахдеттин".
Българския президент на 29 май поздрави турския си колега за преизбирането му, изразявайки увереност, че отлично развиващото се през последния период двустранно и многостранно сътрудничество между България и Турция ще продължи да се надгражда още повече по време на новия мандат на турския президент и ще бъде фактор за укрепване на добросъседството, доверието, сигурността и сътрудничеството в региона на Югоизточна Европа.