Жителите на разградското село Благоево се преклониха пред подвига на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Честването беше организирано от Народно читалище „Просвета 1871”. Хората се събраха на централния площад в селото, където има три паметни плочи – на единствения Ботев четник от Разградско Ангел Ковачев, на опълченеца от Благоево Георги Стоянов и на загиналите във войните, за да сведат глави пред безсмъртния подвиг на героите.
„Наш дълг е да предадем Ботевите завети на бъдните поколения за пример и упование в моменти на трудности и изпитания. Убедена съм, че можем също като него, с твърдост и последователност, с гордост и плам, да обичаме своето Отечество и да работим за неговото добруване”, каза секретарят на читалището Хафизе Бозева. 
В своето слово кметът на селото Белчо Белчев заяви, че днес е денят, в който се чувстваме като народ - сплотени, вдъхновени, с вдигнати глави и горди, че сме чеда на държава, родила и откърмила поета - революционер Христо Ботев, дал живота си за свободата на Отечеството. „Дълбок поклон пред подвига му, неговите четници, на всички знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата и независимостта на България. Тук сме длъжни да си спомним и отдадем заслужена почит и на нашите съселяни Ангел Тотев Ковачев - четник от четата на Христо Ботев, загинал геройски в местността "Мерова поляна" край софийското село Желева, през юни 1876 г. , както и на Георги Димитров Стоянов - герой от българското опълчение. Нека помним не само техния героизъм, но и тяхната воля и стремеж за създаването на свободна България”, посочи Белчев. 
На площада прозвучаха патриотични песни и стихове в изпълнение на деца от селото. Бяха припомнени и биографиите на местните и национални герои. Своята признателност към саможертвата и делото на Ботев и неговите четници с поднасяне на венци пред трите паметни плочи изразиха кметът на селото Белчо Белчев, представители на Народно читалище „Просвета 1871“ и на детската градина в селото. Честването завърши с тържествена заря.