Книгата на Цветан Сашев и Боян Тотев „Четири века фар Шабла. Най-старият действащ фар на Черно море“ бе представена в Зеления образователен център на Шабла. 
Кметът на Шабла Мариян Жечев разказа как се е родила идеята за създаването на книгата. „Боян Тотев ми сподели „Знаете ли, че нови неща излязоха за фара в Шабла от Османския архив“. Тогава му казах, щом е излязло от един архив, да не вземе да влезе в друг. Той ми каза, че ме е разбрал и не много късно вече имаме тази книга и това изследване“, обясни Жечев. 
Изданието е двуезично – на български и на английски език. Любопитното в него са документи, които за първи път са публикувани и дават нов облик на историята на фара, започна представянето на книгата единият от авторите - историкът Цветан Сашев. „Това са документи от 1756 г, 1768 г, 1855 г и 1940 г. В най-ранния документ е описано съществуването на фара, което към този момент е най-ранното споменаване на съоръжението. Но колко по назад във времето е строен, остава една отворена тема, която надявам се и след нас ще има кой да търси“, допълни историкът. 
Другият автор на книгата Боян Тотев не присъства на откриването поради служебен ангажимент, свързан с разкопките на местността Кария. 
Организатори на събитието са Община Шабла и Регионален исторически музей – Добрич.