„Рекламата е душата на търговията“ е новата гостуваща изложба, която представя Музеят за нова история на Варна. Тя разказва за рекламното дело у нас от началото на 20 век до края на Втората световна война. За БТА уредникът в културната институция Теодор Роков уточни, че експозицията ще бъде представена като сериал. През всяка от следващите 4 седмици посетителите ще имат възможност да разглеждат по 10 табла с реклами от различни сфери. Общият брой на текстовете, които популяризират разнообразни предмети и услуги, достига 900 броя.
Изложбата е дело на Държавен архив – София, и е изработена със спомоществователството на компанията AEG. Показаните реклами са от вестници, списания, афиши, брошури, уточни Роков. По думите му експозицията дава възможност на публиката да усети духа на онова време. Освен с графичното си оформление, рекламите от онази епоха се отличават и със смисловото си съдържание, допълни експертът. Любопитен факт е, че някои от известните български майстори на словото и четката като Елисавета Багряна и Илия Бешков са изработвали такива послания към потребителите. Роков допълни, че на всяко табло е поставен QR-код, който позволява на посетителя да се запознае с повече подробности за рекламите, които разглежда.
Първото от 10-те пана, с които започва музейният „сериал“, представя изданията, от които са взети популяризиращите текстове. През тази седмица посетителите могат да се запознаят с различни машини, които тогава са навлизали на пазара у нас. Активно присъства и животновъдният сектор. Там може да се види реклама на кокошка, снасяща през годината 316 яйца. Посетителите могат да се „запознаят“ и с кравата Куна и нейните постижения в млеконадоя.
В експозицията присъства активно реклама на книги – по това време на пазара са били популяризирани Жулн Верн, Джек Лондон, Едгар Уолъс. Редом с тях са „Съчинения на Йордан Йовковъ“, както и „Пъленъ речникъ на чуждите думи и на мъчно разбираеми български“. Не липсват и рекламите на предшествениците на съвременните агенции за недвижими имоти. Те привличат потребителите с „Евтини апартаменти от по 2, 3, 4 стаи с клозети, бани, зимнични и тавански стаи“ на цени между 145 000 и 370 000 лева.
Варненският бизнес се представя с уникалния „Санаториум за болни чорапи“. Иначе казано ателие за ловене на бримки, което е имало представителства и в други градове, където дамите са давали скъсаните си аксесоари, за ги „излекуват“ в крайморския град.