В Сливен днес се състоя поклонение в памет на жертвите от Втора сливенска чета на горяните. Пред паметника на участниците в първото съпротивително движение срещу наложения режим в страните от източния блок след Втората световна война в Сливенско, бе поднесен венец от Съюза на репресираните. Цветя положиха потомци на загинали и репресирани, николапетковисти и противници на насилствената колективизация, членове на десни партии.
Паметникът на загиналите от Втора сливенска чета, излязла в балкана над Сливен през 1950-1951 г., бе издигнат през 2001 г. от Съюза на репресираните, а по-късно преместен.
"В Деня на Ботев почитаме 72-годишнината от потушаването на първото в Европа въоръжено въстание срещу комунизма", съобщи на страницата си Регионалният исторически музей в Сливен. Оттам припомнят, че на 31 май срещу 1 юни 1951 г. Сливенският балкан е обсаден, точното местонахождение на четата е установено и след продължилите до 2 юни сражения, тя е разбита, но не и победена. Оцелелите горяни, сред които и командирът на четата, Георги Търпанов, успяват да избягат в родните си села или да се укрият в Балкана.