Самоков чества Деня на Христо Ботев и на падналите за свободата на Родината. Общоградско преклонение и рецитал, подготвен от самоковските ученици, бе част от тържествената програма за Деня на Христо Ботев. 
„Свободата е символ на достойнството ни като народ, но и отговорност пред бъдещето, така както ние ви предаваме завета на дедите да браните тази свобода, така и вие ще го предадете на тези след вас", каза в словото си кметът на Община Самоков Владимир Георгиев. Той добави, че това е най-отговорната задача – да съхраним и предаваме подвига на героите, за да останат те вечно живи.
Кметът посочи, че 2 юни е денят, в който с чувство на признателност свеждаме глави пред подвига на хиляди българи, отдали живота си за свободна и независима България. Той отбеляза, че Христо Ботев си е отишъл само на двадесет и осем години, но е извървял краткия си жизнен път смело и неповторимо, а пътят на Ботевата чета е незабравим. Георгиев се обърна към гражданите като посочи, че днес те са потомци на велики самоковци, отдали живота си за свободата на Родината.
„В дните на героичното Априлско въстание със смъртта на храбрите воини падат и много наши съграждани, самоковци има в четата на Христо Ботев. Храбрите ни самоковски воини участват във всички войни за националната ни независимост“, каза още кметът. Той добави, че неслучайно в Самоков през 2018 година е изграден паметник-мемориал на Опълченците. Кметът поздрави присъстващите като им пожела да бъдат горди, че са самоковци, защото и Самоков е допринесъл за запазването и утвърждаването на нацията със своите патриоти и възрожденци.
В празничната програма се включиха всички училища в града, които развявахa трибагреника на Република България. Ботевият марш също прозвуча от фанфарния оркестър към Основно училище „Митрополит Авксентий Велешки“.
В края на честването жителите и гостите на Самоков се преклониха пред подвига на героите с едноминутно мълчание и възпоменателни сирени. Венци и цветя поднесоха от ръководството на Общината и присъстващите.