С общоградска церемония и документална изложба в Сливен бе почетен 2 юни, съобщиха организаторите от Община Сливен в партньорство с Центъра за подготовка на специалисти.
В словото си пред гражданите кметът Стефан Радев посочи, че за Ботев е казано всичко, но то никога няма да бъде достатъчно и не може да побере в рамка колосалната му фигура. „Убеден съм, че няма наш сънародник, който да не трепва при споменаването на неговото име и сърцето му да не се изпълва с почест и гордост. Ботев си отива твърде млад, но за нас тези години, са като цяла епоха. Изглежда ни, че ги е изживял на един дъх, превърнал ги е в светлина, която озарява мрака. Превърнал ги е в красота с едни от най-красивите български стихове", заяви още кметът Стефан Радев. Той призова днес всеки да отдели време и да поговори с децата и внуците си за националните герои и колко значима е ролята им днес България да е свободна и независима страна.
Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър. 
Фотодокументална изложба за Христо Ботев бе открита във фоайето на общинската зала „Май". Експозицията е предоставена от Националния музей на поета – революционер в родния му Калофер и гостува в Сливен по покана на Народно читалище „Христо Ботев – 1897", с партньорството на Общината. В нея могат да се видят близките му, родния дом, училищата, където е учил, местата, където е бил, революционния му път и Околчица. 
Служители на Териториално поделение (ТП) на Националния осигурителен институт (НОИ) застанаха днес на почетен караул на натоварена пешеходна пътека в центъра на Сливен по време на звученето на сирените, за да напомнят, че движението трябва да бъде спряно в памет на загиналите. Хора от автомобилите излязоха и стояха прави, докато в 12:00 часа в града прозвучаха сирените в чест на 2 юни - Деня на Христо Ботев. Почетен караул имаше и на още едно сливенско кръстовище.