Народното събрание даде съгласие България да участва в увеличаването на капитала на Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ). Предложението, направено от служебното правителство с решението на 11 май т.г., получи одобрението на 113 народните представители. Други 34 гласуваха с „против“, без нито един глас „въздържал се“. 
С днешното решение парламентът разреши на страната ни да участва в увеличаването на капитала на банката чрез записване на нови сертификати за участие в размер на 48 465 000 евро при условията, определени с решение на Управителния съвет на финансовата институция. Частта на платимия капитал е в размер на 13 868 516 евро, пише в днешното решение на законодателния орган. 
Аргументите за увеличението на капитала на БРСЕ, записани в мотивите на предложението, са свързани с икономическото възстановяване от COVID-19, последиците от войната в Украйна и нейното присъединяване към банката, както и с необходимостта от финансирането на социално значими проекти в страните членки. 
По време на дебатите срещу решението се обявиха от парламентарната група на „Възраждане“, откъдето заявиха, че тяхната неподкрепа за увеличението на капитала е „въпрос на цивилизационен избор“.