Служители на Териториално поделение (ТП) на Националния осигурителен институт (НОИ) застанаха днес на почетен караул на натоварена пешеходна пътека в центъра на Сливен по време на звученето на сирените, за да напомнят, че движението трябва да бъде спряно в памет на загиналите. Хора от автомобилите излязоха и стояха прави, докато в 12:00 часа в града прозвучаха сирените в чест на 2 юни - Деня на Христо Ботев. Почетен караул имаше и на още едно сливенско кръстовище.
Инициативата се провежда за четвърта година, каза пред репортер на БТА Тончо Тонев, автор на идеята. "С колегите се самоорганизираме, почитаме паметта на загиналите, отдали живота си за нас", разказа той. Тончо и съпругата му Роза са членове на регионалния клуб "32-ри Загорски пехотен полк" от Националното дружество "Традиция" в Нова Загора. Те са в четнически униформи, а останалите носят български знамена и портрети на Ботев, Левски, Хаджи Димитър.
"Някои хора просто не спират, това може би е от незнание, каза той. Надявам се да не стават повече. Докато звучат сирените всеки остава сам със себе си и си прави равносметка", добави той.
"Освен че си изпълняват добре и съвестно служебните задължения, колегите ми дават воля и на патриотичните чувства, като се надявам това да "зарази" и други институции в града и всички граждани, които са свидетели на тази проява", каза Стилиян Стойчев от ТП на НОИ. "Инициативата е страхотна, кара те да настръхнеш, особено като видях хората, излезли от колите", каза Зорница Стефанова, която също се включи в проявата. "Гордеем се с нашите герои. За съжаление реалността сега е друга. Историята е това, което ни крепи и ни радва, прави ни горди, че сме българи", добави тя.
В Сливен 2 юни бе отбелязан с общоградска церемония и фотодокументална изложба „Христо Ботев. Живот и дело“.