Патронен празник честват възпитаниците на Първо Основно училище „Христо Ботев“ в Търговище. На 2 юни признателни потомци, ученици от първи до седми клас си припомнят делото на поета-революционер, отдадено на благото на Отечеството и на всички загинали за свободата и независимостта на България. 
Справка в летописа на учебното заведение показва, че от учебната 1962-1963 година училището се нарича Първо Основно училище „Христо Ботев”, което име носи и днес. Първо Основно училище „Христо Ботев” е наследник на Ески-Джумайското класно училище, чието начало, според архивните документи, се отнася към 1846 година. 
Училището е строено в продължение на седем години и през октомври 1931 г. в новопостроената гимназия започват учебни занятия. Намира се в центъра на Търговище и впечатлява и днес със своята архитектура и оформление. 
През 2019 г. бе открита изцяло обновената сграда на най-голямото основно училище в областния град. Модернизирано бе по проект "Обновяване и модернизиране на общинската образователна инфраструктура" по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.
В изпълнените строително-монтажни работи са вложени 2 762 663,89 лева без ДДС, в т.ч. и съфинансиране от бюджета на Община Търговище за 98 602,85 лева без ДДС. Направена е и цялостна подмяна на наличното оборудване и обзавеждане на обща стойност 496 393,80 лева. 
Днес в училището се обучават и възпитават над 600 ученици. По повод патронния празник приветствие към педагогическия екип и ръководството е изпратено от Обществения съвет на училището. „За нас е чест в този свят за цяла България ден да поздравим Вас и Вашите колеги, които предавате напред във времето духа на онези достойни и свободолюбиви българи, пред подвига на които днес ще притихнем и ще сведем глава“, се казва в приветствието, подписано от Нина Николова.