На 9 юни ще се проведе Изпълнителен комитет в централата на Синдиката на учителите. Имаме взето решение за постоянна стачна готовност, ако се наложи да пристъпим към ефективни протестни действия, сме почти готови. Идеята е да се проведе национален митинг в столицата, а не по места. Това каза за БТА областният координатор на Синдиката на българските учители в Бургас и член на Изпълнителния комитет на организацията към КНСБ Константин Янков. 
"Имаме ясни и конкретни искания. Нашите заплати, с увеличението от миналата година, изостанаха значително от средната брутна работна заплата. Поетият ангажимент бе учителската заплата да бъде с 25 на сто над нея. Всички политици твърдят, че изпълняват ангажимента си, но това не се е случило. В подготвения от служебния кабинет бюджет е заложено това увеличение, което значи увеличение на заплатите на учителите с около 15 на сто от 1 януари 2023 година. В бюджета, който ще бъде приет, без значение от кого, ние искаме да видим ясни гаранции, че договорените 534 млн. лева ще бъдат отпуснати, за да се гарантира увеличение на заплатите от 1 януари 2023 година. Не слагаме нищо ново на масата", каза Янков. 
Той посочи, че все повече млади хора се ориентират към учителската професия, защото има стабилност по отношение на заплащане и развитие. Предпочитани за съжаление остават градските училища, отчете Янков. 
"Все още имаме остър недостиг на учители в малките населени места. Заплатите се определят отделно от всяко училище. Има драстични разлики при заплащането на труда в училищата и детските градини. Разликата е от порядъка на 200-300 лева в полза на заетите в училищата. Ние алармираме за този проблем от поне 5 години. Целта ни е да намалим тази разлика, тъй като и натовареността при колегите в детските градини е различна - знаем, че групите в детските градини са по-големи от тези в училищата", каза Константин Янков.