Вицепрезидентът Илияна Йотова ще приветства участниците в 18-ата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА). Тази година темата на форума е „Медии и свобода“ и в него участват журналисти от 33 държави (включително България), сред които представители на 40 български медии от 16 страни.
Срещата ще продължи до 4 юни в Казанлък – градът, отбелязващ в тези дни 120-ата годишнина на Празника на розата. Форумът ще бъде отразяван от репортери на партниращи си с БТА агенции от 12 страни.
В началото на срещата към участниците ще се обърне генералният директор на агенцията Кирил Вълчев. Приветствия ще направят още министърът на външните работи Иван Кондов, министърът на образованието и науката Сашо Пенов, кметът на община Казанлък Галина Стоянова и Найден Вълчев – поет и автор на текста на песента „Една българска роза“.
Участниците в 18-ата Световна среща на българските медии ще присъстват на тържествения водосвет за благоденствие по случай празника на Казанлък на площад „Севтополис“, на знаменното шествие в памет на Христо Ботев и на церемонията по поднасяне на цветя по повод 147 г. от гибелта на поета и революционер в парк „Розариум“.
Програмата на срещата предвижда днес да се състои и дискусия на тема „Свободата на избор на журналистите“ с модератор Ясен Дараков, журналист, издател и главен редактор на „BG Voice“ в Чикаго. В панела ще участват журналистите Александър Тодоров („Фар“, Сърбия) и Васил Христов (секретар на „Foreign Press Association“ в Лондон), директорът „Новини, актуални предавания и спорт“ на Би Ти Ви Антон Хекимян, издателят и главен редактор на „24 часа“ Венелина Гочева, главният редактор на „БГ Фактор“ от Кипър Живка Милова и генералният директор на Българското национално радио (БНР) Милен Митев.
След края на дискусията участниците в медийната среща ще посетят Музея на розата и Казанлъшката тракийска гробница и ще присъстват на спектакъла по коронясване на Царица Роза 2023. По-късно същата вечер ще се състои и концерт на румънската певица Инна (INNA).
БТА организира 18-ата Световна среща на българските медии в Казанлък от 1 до 4 юни 2023 г. със съдействието на Община Казанлък, Национален дарителски фонд „13 века България", „Аурубис България“, ПОК „Доверие“, „Пощенска банка", А1 и „Нестле България“ АД".