Принцеса Елизабет Александра Мери е обявена за кралица на  Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия след смъртта на нейния баща крал Джордж VI на 6 февруари 1952 г. Официалната церемония по коронацията е на 2 юни 1953 г. в Уестминстърското абатство. Когато се възкачва на престола Елизабет Втора е на 25 години. 
На 9 септември 2015 г. в 17.30 ч. лондонско време кралица Елизабет Втора официално поставя рекорд за най-дълго управлявалия монарх в историята на Великобритания - 23 226 дни, 16 часа и 23 минути, подобрявайки рекорда, поставен преди повече от един век от нейната прабаба кралица Виктория, управлявала Великобритания от 1837 г. до 1901 г. в продължение на 63 години, 7 месеца, 2 дни, 16 часа и 23 минути. Кралица Елизабет Втора е работила с 14 министър-председатели - от Уинстън Чърчил до Борис Джонсън и е най-дълго царувалата жена в света. Тя е и първият монарх на страната, изпратил имейл през 1976 г. и туит през 2014 г. Кралица Елизабет Втора умира на 8 септември 2022 г. на 96-годишна възраст.
В поверителния бюлетин на БТА от юни 1953 г. са публикувани както речта на министър-председателя Уинстън Чърчил, така и посланието на Елизабет Втора към хората.
Реч на Чърчил
Лондон, 2 юни 1953 г. /Франс прес/  „Ние изживяхме един ден, който по-старите от нас ще бъдат горди, че са могли да видят и за който по-младите ще си спомнят цял живот“,  заяви тази вечер сър Уинстън Чърчил по радиото, преди кралицата да произнесе своето послание.
Не трябва да се мисли - добави министър-председателят, че векът на рицарството принадлежи на миналото. Тук, на върха на нашата световна Общност се намира дамата, която ние уважаваме, защото е наша кралица, и която ние обичаме заради самата нея.
Наша най-съкровена надежда е кралицата да бъде щастлива и нашето непоколебимо решение е нейното царуване да бъде толкова славно, колкото биха могли да го направят нейните предани поданици.
Ние се молим - продължи министър-председателят Чърчил – тя да има предани управници, страни, които да си помагат една на друга, и народи, които преуспяват и се развиват без угрозата на страха. Моля бога да ни даде тази благодат – каза в заключение сър Уинстън Чърчил, преди да съобщи с развълнуван глас на слушателите, че кралицата ще говори. 
Кралицата прочете посланието си в една от залите на частния си апартамент в Бъкингамския дворец. Министър-председателят говори от „Даунинг стрийт” 10. 
***
Послание на Английската кралица по случай коронацията
Лондон, 3 юни 1953 г. /ББС, българска и английска емисия/  Послание на Нейно Величество британската кралица Елизабет II по случай коронацията:
„Когато за последен път ви говорих на Коледа, помолих всички ви, каквато и да е вашата вяра, в деня на моята коронация да отправите молитви към всевишния да ми даде мъдрост и сила, за да изпълня обещанията, които ще направя в този ден.  И наистина, през този паметен ден, аз се чувствам уверена и подкрепена от съзнанието, че вашите мисли и молитви са с мене. През всичкото време аз чувствам, че моите народи, разпръснати по всички континенти и океани на света, са единни, за да ме подкрепят в изпълнението на задачата, на която бях посветена сега с такова тържественост.
Хиляди от вас дойдоха в Лондон от всички краища на Общността и империята, за да участват в церемонията, и аз зная, че участват в церемонията, и аз  зная, че милиони други  участват в нея посредством радиото и телевизията.
Всички вие, от близо или далеч, бяхте обединени от една и съща цел. Трудно, ми е да намеря думи, с които да изразя силата, която това съзнание ми вдъхва. Церемониите, които видяхте днес, са старинни. Техният произход се губи в мъглата на миналото. Техният дух и значение блестят през вековете. И може би никога не са блестели така ярко, както в сегашния момент. Аз искрено обещавам да отдам силите си, за да ви служа така, както толкова много от вас са дали обет да ми служат. През целия си живот и с цялото си сърце аз ще се стремя да бъде достойна за вашето доверие. В тази своя решителност, аз ще имам подкрепата на моя съпруг. Той споделя всичките ми идеали и цялата ми любов към вас. И въпреки че имам малък опит и задачата ми е така нова за мен, в лицето на моите родители и деди аз виждам пример, който мога да следвам със сигурност и увереност.
И не само това. Аз имам възможност да черпя поука от традициите, от летописите от повече от хиляда години насам, както и от живата сила и величие на Общността и империята, на стари и нови общества, на страни и народи, различни по своята история и произход, на всички, по волята на бога, обединени по дух и цел. 3атова аз непоколебимо вярвам, че моята коронация не е символ на отживяла мощ и великолепие, а е израз на нашите надежди за бъдещето и годините, които чрез божията воля и милост, ще ми бъдат дадени, за да царувам и ви служа като ваша кралица.
Аз говорих за обширните земи и различните народи, на които служа. Но трябва де изтъкна също, че нашият остров е родил една социална и политическа мисъл, която представлява нашия принос към света и която през множеството поколения бе възприета както в земите под моя скиптър, така и извън тях. Парламентарните институции с тяхната свобода на словото и зачитане правата на малцинствата, както и възникването на широка свобода на мисълта и нейното изразяване и всичко това ние считаме като ценна черта на нашия начин на живот и възгледи. През последните векове този принос бе поддържан и подсилван чрез огромните постижения в езика, в литературата и дейността на народите от нашата Общност.
Той е израз и аз се моля винаги да бъде израз на живите принципи, които са свети както за короната и монархията, така и за парламенти и народа. Сега аз ви моля да зачитате тези принципи и да ги прилагате на дело. Така ние ще можем да вървим заедно към мир, като се борим за справедливост и свобода на всички хора.
Сега, когато този ден наближава своя край, аз знам, че в паметта ми ще останат незаличими не само споменът за тържествеността и блясъка на церемониите, но и вдъхновението, което произтича от вашата вярност и любов. На всички ви аз благодаря от все сърце. Бог да ви благослови!“