„Представление и половина“ на Театър „Българска армия“ сложи началото на 31-ото издание на фестивала „Варненско лято“. На сцената, след спектакъла, бе отбелязан рожденият ден на актрисата Пламена Гетова, която получи от своите колеги торта, подарък, букет от полски цветя и понеже е „изключителен земеделец“, тя бе дарена и с три корена домати.
Лятото не може да започне без Международния театрален фестивал „Варненско лято“, каза при откриването кметът на града Иван Портних. Той благодари на организаторите от Фондация „Виа фест“ Цветана Манева и проф. Николай Йорданов, че с постоянство и класа формират вкус към качественото театрално изкуство на всички, съпричастни към магията на фестивала, и на „прекрасната варненска публика“. Понеже е 1 юни, пожелавам по-често да водим децата на театър, каза още кметът. 
В следващите дни ще се потопим във високия дух и високия вкус на вече доказалия се през годините варненски театрален фестивал. Бъдете в салона, има какво да се види, призова актьорът Ириней Константинов от Българската асоциация за театър.
И тази година афишът ни възхити и чакаме с нетърпение да изгледаме всичко, което повдига духа ни като творци, сподели от името на домакините директорката на Театрално-музикалния продуцентски център Даниела Димова и отбеляза, че това е началото на фестивалното лято във Варна.
Без да губи своята уникалност, фестивалът „Варненско лято“ се превърна в презентация на българския и световния театър, творческа лаборатория, жив и съзидателен културен дебат, възможност за откриване на млади таланти. Предстои едно незабравимо духовно изживяване и безбрежна и разнолика сцена, бе казано в поздравителен адрес от министъра на културата Найден Тодоров.  
Актрисата Цветана Манева даде официалния старт на събитието с благодарност към публиката. Всичко, което сме правили 30 години, се дължи на вас. Ако вие не посещавахте спектаклите по време на фестивала, ние щяхме да останем без мотив, без смисъл да поемаме това начинание, призна тя и добави, че организаторите преминават през всичко, за да продължават да защитават този форум. „Театрите са магическо пространство, където можеш да влезеш, да оставиш всичко на входа и да се отдадеш спокойно на това движение на мисли и чувства, които ще успеят да те направят щастлив, по-стабилен и по-уверен в самия себе си, независимо какво става отвън“, каза Цветана Манева. 
Отговор на това какво е театърът търсеха и четиринадесетте актриси в „Представление и половина“ на трупата на „Българска армия“. Те са автори на текста на спектакъла, поставен от Стоян Радев като поклон към режисьора Федерико Фелини и неговия филм „Осем и половина“. Представлението е изпълнено с лични истории на всяка от тях и много песни, интерпретации на любими шедьоври. „Театърът е море“ изпяха на финала актрисите, аплодирани бурно от варненската публика.